شمارهٔ جلسه:
۲۷
تاریخ و زمان جلسه:
۱۴۰۳/۰۶/۲۴ از ساعت ۱۷:۰۰ تا ساعت ۱۸:۳۰
مکان جلسه:
مجموعهٔ فرهنگی ورزشی آفتاب
موضوع جلسه:
درخصوص بررسی چگونگی فعالیتهای سهماههٔ منتهی به شهریورماه مسؤولان سازمان و مؤسسه، هماهنگیهای لازم جهت بهروزرسانی و فعال نمودن مجدد برخی فضاهای مجازی و تقویت بیش از پیش تارنمای سازمان، بررسی وقایع رخداده خارجی مرتبط با ایران در سازمان بینالمللی ایواما شینشین آیکیدو، هماهنگیهای بیشتر برای اردوی زیارتی- تمرینی -تفریحی آخر تابستان، هماهنگیهای لازم جهت ادامهٔ فعالیتهای آتی بهصورت منسجمتر و بهینه، رسیدگی به روند فعالیت ارشدها و همچنین طرح و برنامهریزی برای فعالیتهای فصل پاییز در مجموعه .
برگزارکنندگان جلسه:
استاد محمد عربسرخی (رئیس سازمان در ایران و مدیر مؤسسه)
رئیس جلسه:
استاد محمد عربسرخی (رئیس سازمان در ایران و مدیر مؤسسه)
خواندهشدگان جلسه:
۱- فاطمه کمالی (مسؤول کمیتهٔ بانوان): حاضر
۲- فاطمه کمالی (مسؤول کمیتهٔ روابطعمومی): حاضر
۳- سعید فصیحی (مسؤول کمیتۀ بازرسی): غایب
۴- آرش بابایی (مسؤول کمیتهٔ آموزش): حاضر
۵- علیمهدی شمس اشراق (مسؤول واحد فرهنگی): غایب
۶- فربد فریدی (مسؤول کمیتهٔ پژوهش): غایب
۷- ستایش صحفی (عضو کمیتهٔ روابطعمومی): حاضر
۸- محمدمهدی اسماعیلی (عضو کمیتهٔ روابطعمومی): حاضر
مطالب طرحشده:
جلسۀ مسؤولان اداری و ارشدها با حضور استاد محمد عربسرخی تنها نمایندۀ سازمان بینالمللی ایواما شینشین آیکی شورِن کای در ایران و رئیس ایواما شینشین آیکیدو در روز شنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۶/۲۴ در مجموعۀ فرهنگی ورزشی آفتاب برگزار گردید.
طبق روال همیشگی، پس از دریافت گزارش مکتوب عملکرد اعضا، جلسه شروع شد. بین افراد حاضر در جلسه، در خصوص اجرای اردوی شهریورماه گفتوگو و تبادل نظر انجام و پس از بررسی و در نظرگرفتن همهٔ جوانب در بخشهای مختلف اردو نظیر: تمرین، زیارت، مجموعهٔ آبی، بازار، رستوران و مراسم تولد برنامهریزی صورت گرفت و در خصوص وعدههای غذایی و مواد مورد نیاز آن، هماهنگی و مشورت انجام شد.
باتوجه به اینکه استاد عربسرخی این اردو را تمرین مناسبی برای تقویت توان مدیریت مربیان میدانست، نکات و مواردی را به ایشان متذکر شد. وی، آیندهنگری، شخصیت قاطع، بررسی همه جانبه و مسؤولیت پذیری را لازمهٔ یک مدیر خوب دانست و بیان کرد؛ ایفای وظیفه در مراسمات، گردهمایی و اردوها با بروز چالش در حین برنامه، منجر به کسب تجربه و رشد جهت بهبود هماهنگی و مدیریت برای برنامههای آتی شده و بهطور کلی تأثیرات مثبتی در زندگی فرد خواهد گذاشت.
باتوجه به یکی از مسائل پیش آمده، استاد عربسرخی، تکتک اعضای این مجموعه را یک خانواده خواند و افزود؛ بدیهیاست که دوستی و محبت از اصلیترین ارکان یک خانواده است، اما دلسوزی نابجا و بیش از حد، مانع پیشرفت و یادگیری اعضاست.
وی بیان کرد وجود سختگیری و برخورد جدی در صورت بینظمی، بروز اشتباه یا تخطی از مقررات، امری لازم و حیاتی در آموزش بوده و آسانگرفتن اشتباهاتی که تکرار آن امکان بروز مسائل غیرقابل جبران را در پی دارد، از مصادیق خیانت در حق هنرجوست!
سپس خطاب به مربیان ادامه داد عدم برخورد محکم و نادیده گرفتن شما هنگام رویارویی با اشتباهات هنرجویان، نشانهٔ دلسوزی، علاقه و حسن نیت شما نسبت به ایشان نیست، بلکه دلسوزی و خیرخواهی حقیقی، آموزش و آگاهسازی هنرجویان از عیب و خطاهایشان است. وی با ارجاع به سخن امام علی علیهالسلام، مفهوم را کامل کرد و گفت: دوست حقیقی کسی است که با آگاه کردن فرد از عیبهایش، او را به رشد و پیشرفت سوق دهد و افزود: تفهیم هنرجو از عملکرد اشتباهش، گاهی نیازمند تلنگر، تذکر و برخورد بدون ملاحظه برای آگاه کردن و جلوگیری از بروز اشتباهات بزرگ و تبعات سنگینتر برای اوست اما هنرجو در ابتدا ممکن است هدف و حسننیت مربی را درک نکرده و این امر به زعم وی ناخوشایند باشد، ولیکن این تلنگرهای به ظاهر تلخ، بیشترین منفعت را برای او داشته و در آینده تبعات شیرین آن را در زندگی خواهد دید.
استاد عربسرخی، سپس برخی اتفاقات رخ داده در مجموعه را شرح و پس از صحبت با افراد حاضر در جلسه، ضمن تشکر از زحمات ایشان، برخی کارهای انجام نشده را پیگیری و پس از نتیجهگیری نهایی و گرفتن عکس دستهجمعی، این جلسه را به پایان رساند.
جلسهٔ بعدی:
آذر ۱۴۰۳
ارزیابی عملکردها:
ارزیابی عملکردها در سهماههٔ منتهی به ۱۴۰۳/۰۶/۲۴ از نظر مدیریت به شرح ذیل میباشد:
فاطمه کمالی (مسؤول کمیتهٔ بانوان): مشروط
فاطمه کمالی (مسؤول کمیتهٔ روابطعمومی): مشروط
سعید فصیحی (مسؤول کمیتۀ بازرسی): ضعیف
آرش بابایی (مسؤول کمیتۀ آموزش): متوسط
علیمهدی شمس اشراق (مسؤول واحد فرهنگی): ضعیف
فربد فریدی (مسؤول کمیتهٔ پژوهش): مشروط
ستایش صحفی (عضو کمیتهٔ روابطعمومی): متوسط
محمدمهدی اسماعیلی (عضو کمیتهٔ روابطعمومی): مشروط
(ترتیب ارزشمندی عملکردها، شامل: ممتاز، عالی، خوب، متوسط و مشروط میباشد و عدم ارائه گزارش عملکرد و یا نداشتن عملکرد مفید در بازهٔ زمانی مشخص شده، ضعیف قلمداد خواهد شد.)